Steffie helpt bij het invullen van het Kieskompas

SIDN fonds steunt project dat informatie voor kwetsbare doelgroepen toegankelijker maakt

Geel straatbord, met daarop het woord 'Stembureau'

Een bewuste politieke keuze maken is lastig. Zeker gezien de hoeveelheid informatie in verkiezingsprogramma’s en de voortdurende digitale ontwikkelingen. Veel mensen hebben moeite met het ordenen van informatie en het vergelijken van politieke standpunten. Het gevolg hiervan is vaak dat zij afhaken en hun stem niet uitbrengen. Kieskompas vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op het kunnen maken van een doordachte politieke keuze. Ook als je een licht verstandelijke- of visuele beperking hebt of online minder vaardig bent. Daarom ontwikkelt Kieskompas in samenwerking met Stichting Leer Zelf Online een toegankelijke kieshulp, die op eenvoudige manier uitleg geeft over politieke thema’s en standpunten. Kyra Bos, projectmanager bij Kieskompas, vertelt over de ontwikkeling van deze tool en de ambitie om informatie voor iedereen (online) toegankelijk te maken.

Kieskompas

Portret van Kyra Bos
Kyra Bos, projectmanager bij Kieskompas

Kieskompas is een Nederlands onderzoeksbureau dat politieke- en maatschappelijke opinies in beeld brengt. Dit doet zij door gericht panelonderzoek te doen en door de online stemhulpen in te zetten. Het bedrijf ontwikkelt stemhulpen voor inwoners van Nederland, maar is ook actief in ruim 40 andere landen. De meest bekende stemhulp is het veelgebruikte Kieskompas, vernoemd naar de naam van de organisatie zelf. “Alle informatie die je via het Kieskompas leest, is volledig onafhankelijk opgesteld”, vertelt Kyra. “De tool wordt gemaakt op basis van een betrouwbare, wetenschappelijke methode. Daarnaast controleert een team van experts, aan de hand van officiële documenten van de politieke partijen, of de antwoorden en stellingen in het Kieskompas eerlijke en juiste informatie bevatten.” De uitslag na het invullen van het Kieskompas geeft informatie over de overeenkomsten en verschillen tussen standpunten van politieke partijen, maar is geen direct stemadvies.

Toegankelijke uitleg door Steffie

Kyra: “Partijen die zichzelf verkiesbaar stellen tijdens een verkiezing, beschrijven hun standpunten in lange documenten, vaak met veel moeilijke woorden. Zo ook de 89 partijen die voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart geregistreerd staan. Vanuit Kieskompas vinden we het belangrijk dat iedereen toegang krijgt tot informatie over standpunten in verkiezingsprogramma’s, zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen in onze maatschappij.” “Daarom startten we afgelopen zomer, in samenwerking met Leer Zelf Online, de ontwikkeling van een Kieskompas dat nog beter toegankelijk is dan de huidige versie. Leer Zelf Online is een stichting die zich inzet om kwetsbare groepen in de samenleving zelfredzamer te maken, bijvoorbeeld door toegankelijke apps en websites te ontwikkelen. De toegankelijke stemhulp bestaat uit ons bestaande Kieskompas, waarin we Steffie integreren. Steffie is een avatar, ontworpen door Leer Zelf Online, die moeilijke onderwerpen op een eenvoudige manier uitlegt. Zo wordt Steffie ingezet om onderwerpen zoals zorgverzekeringen of informatie over COVID-19 uit te leggen. In het Kieskompas zetten we Steffie in om moeilijke woorden en stellingen op een eenvoudige en toegankelijke manier te beschrijven. De uitleg die Steffie geeft, ontwikkelden we in samenwerking met Leer Zelf Online en met vijf focusgroepen. Deze focusgroepen bestonden uit mensen met een licht verstandelijke beperking. Wij vroegen hen welke woorden of stellingen zij lastig vonden en hoe zij deze zouden uitleggen. Zo omschreven zij het woord privacy als: ‘Recht hebben op een privéleven en tijd hebben voor jezelf.’ De focusgroepen hebben mooie en bruikbare definities opgesteld, die wij met zorg controleerden. Daarnaast hebben we op basis van deze focusgroepen ook andere verbeteringen gedaan in het Kieskompas, zoals het verhogen van het contrast en het verbeteren van het design”, vertelt Kyra.

De steun van SIDN fonds

Voor de ontwikkeling van de nieuwe stemhulp ontving Kieskompas steun van SIDN fonds. “Naast de financiële steun die SIDN fonds biedt, heeft het fonds ook een groot netwerk waar we goed gebruik van kunnen maken. Zo verbond SIDN fonds ons met een contactpersoon binnen het speciaal onderwijs, omdat leerlingen van het speciaal onderwijs mogelijk veel baat hebben bij het gebruik van het Kieskompas met Steffie. Het grote netwerk van SIDN fonds kan ons helpen bij het uitrollen van het project en de opzet van een succesvolle campagne”, aldus Kyra.

Iedereen moet mee kunnen doen

Valerie Frissen, directeur SIDN fonds: "Een sterk internet voor iedereen, dat is het waar we het voor doen bij SIDN fonds. Iedereen moet dus mee kunnen doen. Deze stemhulp is een heel mooi voorbeeld van een project dat zich richt op inclusie en toegankelijkheid. Door complexe politieke issues eenvoudig weer te geven, draagt de tool bij aan het versterken van de positie van kwetsbare groepen internetgebruikers.”

Uitrollen van het Kieskompas met Steffie

“Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart, evalueren we het Kieskompas met Steffie en scherpen deze tool waar nodig aan. Het is onze ambitie om deze stemhulp ook tijdens andere verkiezingen, zoals de Provinciale Statenverkiezingen, de Gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen, in te zetten. Als de tool eenmaal volledig is ontwikkeld, hoeven we alleen de teksten en stellingen aan te passen. Ons ultieme doel is dat het Kieskompas met Steffie straks bij alle verkiezingen wordt ingezet. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen in de toekomst een weloverwogen stem uitbrengen.”

Wil jij weten of jouw website toegankelijk is voor kwetsbare doelgroepen in onze maatschappij? Doe dan een snelle scan via www.leerzelfonline.nl/quickscan. Meer informatie over het Kieskompas met Steffie lees je via de website van Kieskompas.

Meer mooie projecten die steun kregen van SIDN fonds

Lees meer artikelen over projecten die bijdragen aan een sterker internet.